Un llegat

Un llegat

L’escola ens interpel·la i ens connecta. L’any 2022, amb motiu dels 160 anys del Col·legi Sant Miquel dels Sants, vam fer el Manifest “Un llegat” que parla de l’escola i de tots nosaltres. Aquí el teniu:

Les nostres passes venen de lluny i van molt més lluny encara. Perquè tenim esperança.

Tenim esperança perquè els que ens van precedir van ser capaços d’imaginar i construir una comunitat, una escola on les persones poguessin créixer en plenitud. Enfangats en l’època que els va tocar viure, com tothom, i sense tenir un camí fàcil. El treball d’unes quantes generacions ens permet, avui, una vida a l’escola plena d’aprenentatges compartits, de companys, de famílies, de mestres,… Un entorn obert que ens arrela, ens configura i ens dóna motius per seguir endavant.

Tenim esperança perquè som aquí, ara, i volem mirar l’horitzó i reconèixer les muntanyes que ens envolten. Volem conèixer els ocells, les plantes, les estrelles. Volem sentir el vent i volem veure baixar els rius, ben plens després de les pluges. Entenem que l’entorn és fràgil i que nosaltres som part del planeta, no pas els seus hostes desagradables. Volem conèixer el funcionament i el nom de totes les coses. Som aquí i volem saber la nostra història, volem parlar bé la nostra llengua, volem entendre el temps que ens ha tocat viure.

Tenim esperança perquè volem participar en una societat on tothom tingui una vida digna, un bon lloc per viure, i els mateixos drets i les mateixes oportunitats de créixer. Que només les il·lusions pròpies guiïn el futur de cadascú, sigui qui sigui, vingui d’on vingui. I volem viure en pobles i ciutats amables, acollidores, netes i verdes, vives, creatives, plenes de cultura i de bones maneres de passar-s’ho bé.

Tenim esperança, perquè sabem que l’esperança no arrela en l’espera; arrela en la voluntat de cadascun de nosaltres, en la confiança en els altres i en el treball intel·ligent de tots plegats.

Nosaltres, avui, enfangats en la nostra època, tenim el compromís de fer un món millor. Tots: joves i vells, estudiants i professorat, mares, pares, avis i àvies. Tots junts.


En ocasió del 160è aniversari de la seva fundació, el Col·legi Sant Miquel dels Sants recull en el llibre “Mirades. L’educació com a futur”, un conjunt de mirades sobre educació. Mirades institucionals, mirades de la comunitat i mirades de persones especialitzades en educació que reflexionen sobre el seu futur, cadascú en la seva llengua.

Un compendi de mirades de l’educació des de diferents punts de vista i indrets del món que parteixen de la individualitat, però que adquireixen un sentit global quan les posem en comú i les fem dialogar. Pots llegir el llibre “Mirades. L’educació com a futur” des d'aquí:

“Mirades. L’educació com a futur”