Torna l'estiu a elpetitmiquel logo
Torna l'estiu a elpetitmiquel logo

elmagazine d’estiu

Cristian Martín, coordinador de l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel: “El lleure és un sac d’experiències”

Cristian Martín, coordinador de l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel: “El lleure és un sac d’experiències”

El Col·legi Sant Miquel dels Sants va obrir la primera Escola d’estiu l’any 2005 amb 55 nenes i nenes. A l’actualitat, més de quinze anys després, l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel s’ha anat consolidant. Avui, a punt d’obrir la preinscripció d’una nova edició de l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel, conversem amb en Cristian Martín Soler, coordinador des de l’any 2011, perquè ens expliqui el sentit de les escoles d’estiu i què caracteritza l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel. Per a ell el lleure és un sac d’experiències.

Hi ha la creença popular que finalitzada l’escola, infants, nens i nenes han de descansar. Per què és bo que facin alguna activitat o vagin a una escola d’estiu? Què els aporta?

L’Escola d’estiu és un espai on els infants, els nens, les nenes, els nois i les noies poden viure experiències diferents, conèixer noves persones i compartir amb elles el seu temps de lleure de forma lúdica i creativa.  Crec que tenir la possibilitat d’omplir una part de les vacances amb activitats lúdiques els fa créixer com a persones.

L’Escola d’estiu d’elpetitmiquel s’ha anat consolidant any rere any. Què té d’especial? Què la fa diferent o la caracteritza?

Amb els anys hem aconseguit crear el nostre propi segell. Hem sapigut escoltar les demandes dels infants, de les famílies, hem sapigut reeinventar-nos i hem volgut ser originals. Cada any, ens fa més especials.

A l’organització de l’Escola d’estiu hi ha, en gran part, l’equip de mestres d’infantil i primària d’elpetitmiquel. Què té de diferent l’Escola d’estiu de l’activitat pròpia  d’elpetitmiquel?

La paraula clau és la confiança. Que un nombre important dels monitors siguin mestres del centre, dona a les famílies una seguretat que repercuteix molt en la seva decisió de confiar en el nostre projecte.

Al llarg del mes juliol, infants, nens i nenes porten a terme diferents activitats. Quina o quines són les que tenen més èxit?

Hi ha unes activitats que podríem anomenar “estrella”, que estan molt consolidades i que agraden molt, com podria ser l’acampada a l’escola o la bici-bivac o les colònies. Però vull destacar que cada any oferim un projecte diferent, original, del que pengen totes les propostes  i en el que nens, nenes, joves, monitors, docents… tothom s’hi acaba engrescant molt. Les sortides també agraden molt, i tenim la sort de viure en una ciutat que ofereix moltes possibilitats.

Entre les diferents activitats que fan infants, nens i nenes, a partir dels 5 anys hi ha les colònies. Per què és important que nens i nenes vagin de colònies? Què els aporta?

Les colònies són un escenari perfecte per avançar en l’autonomia, per aprendre a gestionar-se, retrobar-se i redescobrir-se, fer noves amistats, conèixer nous entorns, reconnectar amb la natura i practicar noves habilitats… i a més permeten desconnectar durant uns dies del món de les pantalles.

Els infants, nens i nenes que venen a l’Escola d’estiu repeteixen? I els mestres i monitors?

Certament tenim alumnat que des de les primeres etapes d’infantil fins a 6è venen cada any, i també ens trobem que cada cop més venen infants de fora de l’escola. Pel que fa als mestres i monitors, molts repeteixen per una raó molt senzilla… ens ho passem molt bé i l’ambient entre companys i companyes es és molt bo.

A qui va destinada l’Escola d’estiu d’elpetitmiquel?

A tots aquells infants que tinguin ganes de passar-ho bé entre amics i amigues.

I ja per acabar ens podries explicar què vol dir ser de la colla dels inventors, la colla dels aventurers, la colla dels intrèpids o la colla dels explorers?

Els Inventors són la colla dels infants d’ I3/I4, els Aventurers la colla dels de I5/1r, els Intrèpids són la colla dels nens i nenes de 2n, 3r i 4t i els Explorers els estudiants de 5è i 6è. Amb la nostra trajectòria d’Escola d’estiu, molts nens i nenes de la colla dels Inventors, han acabat sent Explorers i quan te’ls trobes pel carrer, et saluden i sempre tenen alguna anècdota de les seves experiències… i això ens agrada molt!